LIVE TEXT | Război în Ucraina. Anchetă BBC cu privire la pierderile armatei ruse în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Anchetă BBC cu privire la pierderile armatei ruse în Ucraina

BBC a confirmat moartea a 10.000 de soldați ruși în Ucraina pe baza înregistrărilor open-source și a remarcat că peste 400 dintre cei decedați erau soldați chemați prin mobilizare parțială. Etnicii ruși reprezintă majoritatea morților din armată rusă.

Barieră antitanc pe frontul din Ucraina. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.43 O investigație independentă open-source a serviciului BBC din Rusia și a publicației independente ruse Mediazona a oferit o serie de observații cu privire la natura pierderilor suferite de trupele ruse în Ucraina. BBC a confirmat moartea a 10.000 de soldați ruși în Ucraina pe baza înregistrărilor open-source și a remarcat că peste 400 dintre cei decedați erau soldați chemați prin mobilizare parțială. Acest număr, în special, nu cuprinde amploarea reală a pierderilor rusești în Ucraina și reflectă doar acele decese care sunt confirmate prin surse deschise. Ancheta BBC a constatat că regiunea Krasnodar din Rusia a avut cel mai mare număr de pierderi confirmate (428 de morți), urmată de Daghestan (363 de morți) și Buriația (356 de morți). În comparație, BBC a găsit doar 54 de decese confirmate de la Moscova, care în sine reprezintă 9% din populația Rusiei. BBC a concluzionat că, deși cetățenii republicilor naționale (cum ar fi Daghestan, Buriația, Altai și Bashkortostan) sunt trimiși pe front și mor în luptă cu o rată mai mare decât cetățenii din regiunile etnice rusești, în termeni absoluti, etnicii ruși reprezintă majoritatea morților din armată rusă, iar proporția lor este aproximativ egală cu proporția lor în populația generală a Rusiei. BBC a concluzionat că această constatare sugerează că discrepanțele în eforturile rusești de generare a forțelor se încadrează, prin urmare, de-a lungul liniilor regionale și teritoriale, spre deosebire de liniile predominant etnice și a remarcat că serviciul militar este văzut ca singurul colac de salvare în regiunile de la periferia economică a Rusiei unde mobilitatea socială este foarte restrânsă. După cum a observat anterior ISW, impactul generării de forță de luptă a fost ferm izolat pe o bază regională, care se descompune în continuare pe linii etnice și socioeconomice care se suprapun. Ancheta BBC contrazice parțial evaluările anterioare ale ISW conform cărora Kremlinul încerca să protejeze populația etnică rusă de război, atrăgând în mod disproporționat regiunile minoritare. ISW nu are niciun temei pentru a pune sub semnul întrebării această concluzie.

Ancheta BBC a mai constatat că atât unitățile de elită, cât și ofițerii au suferit pierderi substanțiale în Ucraina. BBC a raportat că Forțele Speciale ale Direcției Generale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse (GRU Spetznaz) au suferit 250 de pierderi confirmate, dintre care aproape 25% erau ofițeri, ceea ce în cazul unor unități individuale Spetsnaz depășește pierderile cumulate în peste 10 ani de operațiuni rusești în Cecenia. BBC a identificat în plus 1.509 decese confirmate de ofițeri sau 15% din cele 10.002 pierderi identificate. Pierderile acumulate de unitățile de elită și de cadrele de ofițeri rusești vor avea ramificații semnificative și generaționale pentru armata rusă.

UPDATE 06.22 Oficialii ruși continuă eforturile de a adopta restricții legislative asupra disidenței interne. Postul independent rus Meduza a transmis la 9 decembrie că deputații Dumei de Stat ruse au propus un proiect de lege care introduce noi infracțiuni și acuzații legate de finanțarea, inducerea, recrutarea, instruirea, organizarea sau angajarea în activități de sabotaj. În toate cazurile, cu excepția complicității la sabotaj, propunerea de lege introduce pedeapsa maximă de închisoare pe viață. Închisoarea pe viață este în prezent pedeapsa maximă doar în cazul deceselor rezultate din acțiuni de sabotaj. După cum a raportat recent ISW, oficialii ruși au luat măsuri similare pentru a extinde supravegherea legislativă a afacerilor interne, în încercarea de a înăbuși și mai mult disidența internă. Ministerul rus al Justiției, de exemplu, a extins lista „agenților străini individuali” pe 27 noiembrie, iar presa rusă a început să raporteze că guvernul rus ia măsuri pentru a extinde definiția agenților străini, precum și pentru a impune restricții suplimentare asupra activităților și mișcărilor celor considerați agenți străini. Astfel de eforturi legislative sugerează că Kremlinul continuă să se teamă de fricțiunile interne care rezultă din efectele ducerii războiului din Ucraina.

UPDATE 05.32 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive în zona Svatove pe 9 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își apără pozițiile la nord-vest de Svatove în direcția Kupyansk. Un blogger rus a susținut că forțele ruse construiesc pe scară largă linii defensive în zona Svatove. O sursă de socializare a postat o hartă care pretinde să arate locațiile extinse ale fortificațiilor rusești care se întind de la 55 km nord de Svatove spre Troitske și 40 km sud de Svatove spre Kreminna. Un blogger rus a susținut că există un număr mare de personal rus mobilizat care operează în zona Svatove. O sursă de socializare a postat imagini pe 9 decembrie care arată elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă care operează la sud de Oborotnivka (19 km nord-vest de Svatove), coroborând un raport din 8 decembrie al Ministerului Apărării din Regatul Unit (MOD) care afirmă că elementele Armatei 1 de tancuri de gardă s-au desfășurat probabil de-a lungul liniei defensive lângă Svatove.

image

UPDATE 05.12 Forțele ruse au continuat să efectueze contraatacuri în zona Kreminnei, în timp ce forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zonă pe 9 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au continuat operațiuni ofensive nespecificate la vest de Kreminna în direcția Lyman. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive pe frontul Kreminna-Makiivka și fac progrese marginale în zonă. Un alt blogger a susținut că au existat lupte între forțele ucrainene și ruse în apropiere de Chervonopopivka (5 km nord de Kreminna) și Ploshchanka (15 km nord-vest de Kreminna). Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Ploshchanka și vest, în direcția Nevske. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins o încercare ucraineană de a sparge pozițiile rusești în apropiere de Lîsîchansk (15 km sud-est de Kreminna). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit și o zonă din spatele liniei de front ruse din Pervomaisk (50 km sud-est de Kreminna) cu rachete HIMARS.

UPDATE 04.53 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul localității Bakhmut pe 9 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Klishchiivka, la aproximativ 7 km sud-vest de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) și o sursă rusă au susținut că forțele ruse au atacat lângă Drujba (la 18 km sud-vest de Bakhmut) din direcția Horlivka. Mai multe surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni de asalt în Bakhmut și la nord și la sud de Bakhmut și au susținut că forțele ucrainene au suferit pierderi grele. Surse ruse au susținut că forțele ruse au atacat poziții ucrainene în Bakhmutske (10 km nord-est de Bakhmut) și au susținut că forțele ruse continuă să treacă prin apărarea ucraineană lângă Spirne (30 km nord-est de Bakhmut). O sursă rusă susține că Batalionul 3 de infanterie motorizată din trupele Republicii Populare Donețk (DNR) a preluat controlul asupra orașului Mayorsk (20 km sud de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în această zonă.

image

UPDATE 04.12 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 9 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Marinka din regiunea Donețk. Mai multe surse ruse au susținut că forțele ruse au reluat o ofensivă împotriva localității Marinka și au luat cu asalt o poziție fortificată ucraineană în așezare. O sursă rusă a distribuit imagini video despre un atac ucrainean nereușit lângă Pisky (5 km nord-vest de orașul Donețk). Sursa a susținut că un convoi ucrainean s-a deplasat de la Pervomaiske și Vodiane (7 km sud-vest de Avdiivka) în direcția Pisky, dar că Brigada 238 de Artilerie a Armatei 8 Combinate din Districtul Militar de Sud și batalioanele DNR „Sparta” și „Somalia” au respins atacul. O altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au intrat în sudul Vodiane și au avansat ușor în Pervomaiske. Mai multe surse ruse au susținut că forțele ruse au început să atace poziții ucrainene în zona Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka) și au lovit poziții ucrainene în Vesele (5 km nord de Avdiivka). Forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în această zonă.

UPDATE 03.26 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive în vestul Donețk și estul oblastului Zaporijia pe 9 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își apără pozițiile în direcția Novopavlivka (oblastul de vest Donețk). Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene în direcția Volodymyrivka și Pavlivka, regiunea Donețk și Novodarivka, regiunea Zaporijia. Un utilizator al rețelei de socializare a distribuit imagini de la batalionul rus „Kaskad” care pretind că arată forțele ruse care lovesc pozițiile ucrainene în apropiere de Mykilske (5 km sud-est de Vuhledar). Forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul Zaporijia.

UPDATE 03.12 Este posibil ca forțele ruse să fi stabilit poziții pe o insulă la vest de orașul Herson din râul Nipro începând cu 9 decembrie. Unele surse neoficiale ruse și ucrainene au susținut pe 9 decembrie că forțele ruse au aterizat pe insula Potemkin (la 10 km sud-vest de orașul Herson în râul Dnipro) și au stabilit poziții de tragere acolo, sugerând că rețeaua de insule din râul Nipro, lângă orașul Herson, ar putea rămâne contestată. Nicio sursă oficială nu a susținut astfel de afirmații, iar ISW nu poate confirma în prezent veridicitatea lor. Forțele ruse au continuat să bombardeze zonele de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro, inclusiv orașul Herson și împrejurimile sale.

image

UPDATE 03.00 Forțele ucrainene au continuat să lovească concentrările de forțe rusești în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că loviturile ucrainene din 7 decembrie împotriva forțelor ruse în apropiere de Berdyansk, Tokmak, Melitopol, Enerhodar, Dniprorudne, Polohy și Vasylivka, regiunea Zaporijia – toate de-a lungul liniilor logistice strategice – au rănit 240 de militari și au distrus trei depozite de muniții și 20 de piese echipament militar. O sursă ucraineană a raportat că forțele ucrainene au lovit Hola Prystan (pe autostrada orașul Herson-Armiansk) și Chaplynka (pe autostrada Nova Kakhovka-Armiansk), regiunea Herson, ambele zone ale fortificațiilor defensive rusești raportate.

UPDATE 02.39 Campania de interdicție a forțelor ucrainene împotriva activelor militare rusești și a centrelor logistice din sudul Ucrainei a afectat probabil semnificativ forțele ruse, liniile lor logistice și moralul Rusiei. Un blogger rus a susținut că a vorbit cu soldații ruși care au slujit în Nova Kakhovka, regiunea Herson, care susțin că loviturile HIMARS ucrainene au distrus complet infrastructura militară din Nova Kakhovka, inclusiv locuințe, traversări ale râurilor și concentrări de echipamente și au provocat pierderi semnificative de forță de luptă. Bloggerul a susținut că forțele ruse nu au reușit să-și reînnoiască pierderile la o rată sau o calitate adecvată.

UPDATE 02.18 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 9 decembrie că autoritățile ruse intenționează să redeschidă trava rutieră a Podului peste Strâmtoarea Kerci în martie 2021 și liniile feroviare ale podului la mijlocul verii 2023, întârzieri semnificative față de datele promise anterior. Acest anunț vine la doar patru zile după ce Putin a traversat Podul Strâmtorii Kerci, ca parte a unei posibile operațiuni de informare pentru a convinge populația rusă că podul este sigur și pentru a înăbuși panica în legătură cu o posibilă viitoare contraofensivă ucraineană.

UPDATE 01.52 Autoritățile de ocupație ruse continuă să forțeze civilii ucraineni să solicite pașapoarte rusești. Postul independent rus Meduza a raportat pe 9 decembrie că civililor ucraineni din zonele ocupate li se refuză adesea ajutor umanitar, îngrijire medicală și asistență socială, cu excepția cazului în care dețin un pașaport rusesc. Postul independent rus Mediazona a susținut pe 8 decembrie că oficialii ruși au eliberat pașapoarte pentru peste 300.000 de cetățeni ucraineni din februarie 2022 până în octombrie 2022. Raportul a menționat că oficialii ruși au simplificat procesul de obținere a pașapoartelor rusești în teritoriile ucrainene ocupate, oficialii ruși eliberând peste 40.000 de pașapoarte într-o lună de când președintele rus Vladimir Putin a anexat oficial patru regiuni ucrainene la 30 septembrie.

UPDATE 01.27 Oficialii ruși de ocupație au continuat măsurile de evacuare forțată pe malul de est (stânga) al râului Nipro în regiunea Herson pe 9 decembrie. Centrul de rezistență ucrainean a raportat pe 9 decembrie că cele mai mari acțiuni de evacuare au avut loc în Oleshky (7 km sud-est de orașul Herson) și Nova. Kahovka. Centrul de Rezistență ucrainean a remarcat că oficialii ruși deportează civili ucraineni evacuați în Caucaz, într-un efort de a echilibra demografia din zonă.

UPDATE 01.09 Oficialii ruși de ocupație au continuat eforturile de integrare a teritoriilor ucrainene ocupate în aparatul de sănătate rusesc pe 9 decembrie. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik și președintele Fondului Federal de Asigurări Medicale Obligatorii din Rusia, Ilya Balanin, au semnat un Acord de Cooperare pe 9 decembrie pentru a facilita distribuirea de polițe de asigurare medicală pentru rezidenții teritoriilor ocupate din regiunea Lugansk. Pasechnik a declarat că o sucursală a fondului se va deschide pe teritoriul LNR în viitorul apropiat, permițând rezidenților LNR să obțină polițe de asigurare medicală obligatorie care garantează medicamente și tratament gratuit din Rusia.

UPDATE 00.56 Președintele rus Vladimir Putin continuă să discute despre negocierile cu Ucraina ca mijloc de separare a Ucrainei de susținătorii săi occidentali, prezentând Kievul ca nedorind să facă compromisuri sau chiar să se angajeze în discuții serioase. În timpul unei conferințe de presă la summitul Uniunii Economice Eurasiatice de la Bișkek, Kârgâzstan, pe 9 decembrie, Putin și-a clarificat declarațiile din 7 decembrie în care sugera că Rusia se pregătește pentru un război „de lungă durată” și a arătat că a vrut să spună că procesul de reglementare va fi prelungit. Putin a subliniat că procesul de reglementare va fi provocator și va dura timp și că toți participanții vor trebui să fie de acord cu realitățile de pe teren din Ucraina (prin care se presupune că ar însemna recunoașterea controlului rusesc asupra oricăror teritorii pe care le-a anexat), dar că la final azi, Rusia este deschisă negocierilor.[Putin a criticat, de asemenea, declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, potrivit cărora Acordurile de la Minsk din 2014 au fost o încercare de „a câștiga timp pentru Ucraina” și a acuzat-o pe Merkel și Occidentul că propagă neîncrederea în negocierea unor acorduri viitoare. Putin a remarcat că, pe baza acestei înțelegeri a Acordurilor de la Minsk, poate că Rusia ar fi trebuit să înceapă operațiunile militare mai devreme. În ciuda utilizării constante a retoricii contradictorii cu privire la procesul de reglementare, Putin a continuat să susțină că Rusia rămâne deschisă posibilității negocierilor.

Putin a folosit în mod constant invocările procesului de negocieri pentru a izola Ucraina de sprijinul partenerilor, considerând Ucraina ca refuzând concesii și probabil că încearcă să folosească orice încetare a focului și fereastră de negociere pentru a acorda trupelor ruse timp să se reconstituie și să relanseze operațiunile, privând astfel Ucraina de inițiativă. Cu toate acestea, un acord de încetare a focului care va avea loc destul de curând pentru a permite forțelor ruse să se odihnească și să se realimenteze în această iarnă este extrem de puțin probabil. Negocierea unui încetare a focului prelungit, la nivelul întregului teatru, necesită timp. Rusia și Ucraina sunt extrem de îndepărtate în ceea ce privește condițiile unui astfel de acord și este aproape imposibil să ne imaginăm un acord de încetare a focului, să nu mai vorbim de implementat, timp de câteva luni, ceea ce ar priva Rusia de oportunitatea de a întrerupe contraofensivele ucrainene de iarnă.

Este mai probabil ca Putin să promoveze discuțiile despre încetarea focului în primul rând ca parte a unei operațiuni de informare menită să extindă clivajele dintre Ucraina și susținătorii săi, înfățișând Kievul ca nedorit să negocieze. Probabil că Putin stabilește condițiile pentru negocierile reale cândva în 2023, probabil după ce forțele ruse au asigurat o parte mai mare din teritoriul pe care pretinde că l-au anexat.

UPDATE 00.25 Înalți oficiali americani au declarat că Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic în schimbul sistemelor de arme iraniene. NBC News a raportat pe 9 decembrie că înalți oficiali ai administrației prezidențiale americane au declarat că Rusia ar putea furniza Iranului echipamente și componente militare avansate, inclusiv elicoptere și sisteme de apărare aeriană, în schimbul sistemelor de arme de înaltă precizie fabricate în Iran pe care Rusia le-a folosit și intenționează să le folosească. în războiul din Ucraina. Oficialii au precizat că Rusia ar putea trimite în Iran aeronave Su-35 în următorul an și că, eventual, Rusia încearcă să stabilească o linie comună de producție ruso-iraniană pentru sisteme de drone în Federația Rusă. Oficialii serviciilor de informații americane au declarat pe 19 noiembrie că oficialii ruși și iranieni au finalizat un acord la începutul lunii noiembrie pentru fabricarea de drone iraniene pe teritoriul rus. Un blogger rus a susținut pe 9 decembrie că monitorizările traficului aerian arată că avioanele de marfă ale Forțelor Aeriene iraniene au reluat zborurile către Moscova pe 8 decembrie după o scurtă pauză. ISW a evaluat că adjunctul ministrului rus al apărării, colonelul general Alexander Fomin, s-a întâlnit cu șeful Statului Major al Forțelor Armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, la Teheran, pe 3 decembrie, pentru a discuta în continuare despre vânzarea de drone și rachete iraniene către Rusia pentru a fi utilizate în Ucraina. ISW a evaluat anterior că armata rusă se bazează din ce în ce mai mult pe sistemele de arme fabricate în Iran din cauza epuizării arsenalului său de sisteme de arme de înaltă precizie.

ȘTIRE INIȚIALĂ a.Președintele rus Vladimir Putin continuă să discute despre negocierile cu Ucraina ca mijloc de separare a Ucrainei de susținătorii săi occidentali, prezentând Kievul ca fiind nedorind să facă compromisuri sau chiar să se angajeze în discuții serioase. În timpul unei conferințe de presă la summitul Uniunii Economice Eurasiatice de la Bishkek, Kârgâzstan, pe 9 decembrie, Putin și-a clarificat declarațiile din 7 decembrie în care sugera că Rusia se pregătește pentru un război „de lungă durată” și a declarat că a vrut să spună că procesul de reglementare va fi prelungit. [1] Putin a subliniat că procesul de reglementare va fi provocator și va dura timp și că toți participanții vor trebui să fie de acord cu realitățile de pe teren din Ucraina (prin care se presupune că înseamnă recunoașterea controlului rusesc asupra oricăror teritorii pe care le-a anexat), dar că la final azi, Rusia este deschisă negocierilor.[2] Putin a criticat, de asemenea, declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, potrivit cărora Acordurile de la Minsk din 2014 au fost o încercare de „a câștiga timp pentru Ucraina” și a acuzat-o pe Merkel și Occidentul că propagă neîncrederea în negocierea unor acorduri viitoare. [3] Putin a remarcat că, pe baza acestei înțelegeri a Acordurilor de la Minsk, poate că Rusia ar fi trebuit să înceapă operațiunile militare mai devreme.[4] În ciuda utilizării constante a retoricii contradictorii cu privire la procesul de reglementare, Putin a continuat să susțină că Rusia rămâne deschisă posibilității negocierilor[5].

Putin a folosit în mod constant invocările procesului de negocieri pentru a izola Ucraina de sprijinul partenerilor, considerând Ucraina ca refuzând concesii și probabil că încearcă să folosească orice încetare a focului și fereastră de negociere pentru a acorda trupelor ruse timp să reconstituie și să relanseze operațiunile, privând astfel Ucraina de inițiativă. Cu toate acestea, un acord de încetare a focului care va avea loc destul de curând pentru a permite forțelor ruse să se odihnească și să se reamenească în această iarnă este extrem de puțin probabil. Negocierea unui încetare a focului prelungit, la nivelul întregului teatru, necesită timp. Rusia și Ucraina sunt extrem de îndepărtate în ceea ce privește condițiile unui astfel de acord și este aproape imposibil să ne imaginăm un acord de încetare a focului, să nu mai vorbim de implementat, timp de câteva luni, ceea ce ar priva Rusia de oportunitatea de a întrerupe contraofensivele ucrainene de iarnă. și resetați înainte de primăvară.

Putin poate fi exagerat de optimist cu privire la perspectivele unei încetări mai imediate a ostilităților, dar acest lucru este puțin probabil, având în vedere retorica sa, precum și declarațiile liderilor ucraineni și Occidentului, despre care este bine conștient. Este mai probabil ca Putin să promoveze discuțiile despre încetarea focului în primul rând ca parte a unei operațiuni de informare menită să extindă clivajele dintre Ucraina și susținătorii săi, înfățișând Kievul ca fiind nedorit să vorbească. Probabil că Putin stabilește în al doilea rând condițiile pentru negocierile reale cândva în 2023, probabil după ce forțele ruse au asigurat mai mult din teritoriul pe care pretinde că l-a anexat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene